När jag var sexton
slutade jag äta kött. Jag hade velat fram och tillbaka ett bra tag,
vägt mitt köttsug mot det (o)etiska valet att se andra lida och
dö för min njutning. Jag växte upp i en familj där alla åt kött.
Min favoritmat var mammas ugnsbakade kyckling och smörgåsar med
prickig korv. Vi åt mycket fisk hemma men sällan helt vegetariska
rätter. Och så, när jag smög mig in i tonåren såg mamma en
dokumentär på tv. Filmarna hade följt djurens väg till och genom
slakteriet och bilderna fick henne att genast sluta äta kött. (Än
idag, nästan 20 år senare är mamma halvvegetarian = hon äter fisk
och skaldjur.) Märkligt nog fortsatte hon laga kött till resten av
familjen och trots att hon naturligtvis berättade för oss varför
hon valt att sluta äta kött själv så gjorde hon inga försök att
påverka oss andra. Åren gick och snart fick min lillasyster upp
ögonen för djurens lidande och blev så vegetarian hon också.
Till skillnad från mamma hade Josefin inga som helst problem med att
försöka påverka andra till att inse det hon insett och en massiv
övertalningskampanj från hennes sida startade. Jag minns den sista
sommaren jag åt kött. Jag var femton och vi tillbringade ett par
veckor i vår sommarstuga i finska skärgården. Förutom bad, bastu
och öppen spis hörde det till traditionen att grilla korv på
kvällarna och jag ska villigt erkänna att Josefins envisa
påpekanden om att det var ett liv jag stoppade i mig fick den där
sista korven att smaka betydligt sämre än vanligt...
Hösten kom och jag beslöt
mig slutligen för att mina etiska värderingar helt enkelt inte gick
att kombinera med köttätande. Jag hade börjat känna mig som en
hycklare och känslan växte sig allt starkare för var dag som gick.
Jag smög inte ut köttet ur kosten utan när jag väl bestämt mig
slutade jag genast med både kött och fisk. En stund valde jag bort
precis allt animaliskt men tröttnade tyvärr snart på att inte få
äta ost ibland. Nu har det gått fjorton år sedan jag valde en
vegetarisk kost och jag har aldrig ångrat mig. Det som fick mig att
ta steget var den etiska aspekten av det hela men med åren har jag
upptäckt så många fördelar att jag idag inte kan se hur någon
väljer att äta kött längre. Om vi väljer att se förbi det
etiska ställningstagandet så är en väl sammansatt vegetarisk
kosthållning hälsosam för de allra flesta, det sparar också på
miljön (visste ni att köttindustrin är en av vår tids största
miljöbovar?) och skulle vi alla äta vegetariskt skulle jordens
resurser räcka till så många fler.
Nåväl. Mat är en stor
del av mitt liv. Jag älskar att tillaga och äta god mat och när
jag reser gör jag det gärna till platser jag vet bjuder på
fantastisk vegomat. Så, det här var min historia om hur jag blev
vegetarian. Vad är din?
Snälla kossor vi träffade på i Schweiz |
Jag blev vegetarian kort efter Jossan (vi var 12 år då), hennes övertalningskampanj funkade på mig också :) ..Jag har dock gått över till att bli halv-veg, äter fisk ibland, dock sällan men vill återigen gå tillbaka till att helst inte göra det alls. En sån här blogg med grym matinspiration behöver jag! Superkul!
SvaraRadera